ČASOPIS

Koncepcija časopisa Tarsatika osmišljena je krajem prethodnog tisućljeća, vođena činjenicom da u svojoj stoljećima dugoj povijesti i tradiciji Trsat nije imao kontinuirano glasilo – časopis, namijenjen široj javnosti, a koji bi razmatrao društvene i kulturne teme. Glavni cilj časopisa izražen u njegovoj koncepciji kao glasila Kluba jest na jasan način približiti mještanima Trsata i drugim zaljubljenicima u Trsat aktualne programe i projekte Kluba, događanja na Trsatu, ali i očuvati i zapisati crtice iz bliže i dalje prošlosti koje se tiču događaja koji su po svojem opsegu premali da bi ostali zapisani u povijesnim knjigama, ali ipak čine neke od ključnih elemenata kulturnog i povijesnog identiteta Trsata.

Glavne teme koje pokriva svako izdanje časopisa odnose se na društvo, kulturu, sport, povijest te aktualna događanja, ali i aktualna i povijesna postignuća poznatih i manje poznatih Trsaćana. Časopis Tarsatika poslužio je kao neprocjenjivi medij za likovni, pjesnički, fotografski i književni izričaj brojnih mlađih i starijih, poznatih i manje poznatih, profesionalnih i amaterskih umjetnika i stvaralaca. Dugo godina zadnja strana korica časopisa služila je kao površina za predstavljanje likovnih djela nekih od najkvalitetnijih aktualnih riječkih umjetnika. Svaki broj časopisa krase brojna poetska djela – pjesme naših mještana, bilo da se radi o poznatim i priznatim pjesnicima i pjesnikinjama ili pak dječjim radovima. Neizmjeran je utjecaj časopisa na očuvanje tradicionalnog čakavskog narječja i izričaja, budući da je velik broj pjesama upravo na tom narječju (uz napomenu karakteristične, “trsačke” čakavštine). Pridruženi uz pjesme i članke nalaze se i aktualne ili povijesne fotografije s motivima s Trsata, kojima se zauvijek čuvaju određeni trenuci naše povijesti.

Kroz tekstove u časopisu čitateljima se približavaju aktualni sportski uspjesi naših klubova (RK Trsat, BK Trsat…), ali ih se također informira i o važnim sportašima Trsaćanima koji su svoje uspjehe nizali u nekim drugim vremenima.
Časopis Tarsatika neizmjerno je važan za približavanje djelovanja Kluba i njegovih programa i projekata starijoj populaciji koja nije informatički pismena te nema pristupa suvremenim medijima. Svaki od polugodišnjih brojeva posvećen je manifestacijama koje su obilježile to razdoblje godine, dakle Dani Trsata za ljetno izdanje i izložba Pul Kaštela za zimsko. Na ovaj način cjelokupno brojno članstvo Kluba dobiva pristup informacijama o organizaciji i provedbi takvih projekata.

Uređivačka koncepcija časopisa osmišljena je na način da časopis obuhvaća gore navedene teme i područja, ali nema striktno definirane rubrike budući da se, kao i u životu našega Trsata, mnoge od tih tema isprepliću i prožimaju. Tako će se fotografija Parka Heroja naći uz pjesmu učenika OŠ Trsat o prirodi, tekst o nekom od povijesnih istaknutih trsatskih atletičara slijedit će članak o aktualnim uspjesima našeg rukometnog kluba i slično.
Časopis je osmišljen kao dvobroj, odnosno jedno izdanje u svakom polugodištu, ali u godinama kada nedostaje sredstava primorani smo izdavati tek jedno izdanje godišnje. Klub ulaže maksimalne napore kako bi putem vlastitih sredstava, donacija i sponzorstava održao kontinuitet izlaženja časopisa jer ga smatramo jednim od naših najvažnijih djelatnosti i doprinosa. Željena tiraža svakoga broja uvijek je između 400 i 600 primjeraka, no u slučajevima nedostatka sredstava izdanje se tiska u manjim brojevima primjeraka (nikad manje od 250). Koncept autora članaka temeljen je na volonterskom pristupu, odnosno omogućujemo svim zainteresiranim autorima (amaterima) da pošalju svoje radove, nakon čega ih Uredništvo probire, uređuje i objavljuje. Za autore koji su stručnjaci u svojem području, odnosno za stručne članke, namijenjen je honorar od 50 kn po kartici teksta, čime želimo podići broj stručnih članaka, a time i relevantnost i časopisa. Autori svih tekstova i radova zadržavaju svoja autorska prava. 

Svaki broj časopisa pohranjuje se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te je u sustavu ISSN.