Trsatski vrtovi

Mnogo se ljudi interesiralo i pitalo o tome tko i kako uređuje vrt u samostanu franjevaca na Trsatu. Što predstavljaju ovi bazeni? Što je to eko uzgoj? Tko to sve radi? Tko ih plaća? – Samo su neka od pitanja koja su ljudi postavljali tokom radova u vrtu. Stoga, ovaj tekst namijenjen je da riješimo upravo te neke nedoumice .

Sredinom ožujka ove godine počeli su se uređivati vrtovi na Trsatu kod franjevaca, a sve prema jednom eko programu i projektu franjevačkog svjetovnog reda na Trsatu. Zahvaljujući našim trsatskim franjevcima, dobio se dio samostanskog vrta na korištenje korisnicima Prihvatilišta Ruže sv. Franje kako bi mogli imati svoj mali eko uzgoj, a u suradnji sa Socijalnom zadrugom Put. Uređivali su ga korisnici Prihvatilišta u sklopu radno-okupacijske terapije te su za svoj rad dobivali naknadu.

Najprije je očišćena cijela površina vrta od otprilike 5000 m2 od trave i korova. Napravljeno je tridesetak kontejnera – bazena (površine 3 m x 1,5 m) u koje su stavljeni najloni, stiropor te na kraju zemlja i gnjoivo. Do te faze radova izmijenilo se desetak korisnika koji su svako jutro dovezeni te po završetku rada odvezeni natrag u Prihvatilište. Svakog dana imali su plaćeni topli obrok u obližnjem restoranu. Kasnije kad je obujam posla bio manji, radove su najčešće obavljala dva do tri korisnika. U kontejnere su posađeni: krumpir, pomidor, krastavci, paprike, feferoni, mrkva, mahune, tikve, grah, grašak, blitva, radić, kupus, balancana i dr. Moramo se ovdje i pohvaliti da je sve od posađenog uspjelo te su plodovi puno boljeg okusa, mirisa, kvalitete od onih koje kupujemo u trgovačkim centrima. Ipak je riječ o eko uzgoju. Plodove rada i njiva koristili su u samostanu, Prihvatilištu, a dio je podijeljen i drugim ustanovama. U mjesecu rujnu je većina kultura sazrela i pobrana pa su površine očišćene te su u neke zasađene nove zimske biljne kulture – kupusom, rikulom, zimskom salatom .. Već se za dva tjedna sjeme primilo, sve je naraslo, a nazire se uspješna jesensko-zimska berba.

Divno je bilo vidjeti kako je cijeli vrt uredno zasađen za ljeto, ali i sada u jesen posebno ima svoje čari jer su zasađene manje površine, te nije otužno i puno trave, lišća i korova kao u većini naših vrtova. Korisnici koji su radili ne samo da su imali i financijsku korist, nego su nešto i naučili, pospješili svoje radne vještine, educirali se, otvarali nove mogućnosti za zapošljavanje, a vraćeno im je samopouzdanje te se ujedno pripremaju za tržište rada.

Sve se ovo događalo i pokrenulo u ovoj 2016. godini te se nadamo da će sljedeća godina biti još bolja, uspješnija , plodnija te da će plodovi biti još bogatiji, slađi, sočniji i većeg prinosa.

 

Autor: Neven Polegubić

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s