Drugi trsatski zmaj – crtice iz povijesti

Koliko god bile poznate crtice iz povijesti Trsata, još uvijek ima zanimljivih tema o kojima se može pisati. Kao stari Sušačanin mnogo sam toga doživio i tisuću članaka napisao o svemu onome što sam doživio i vidio, a nikada ono što su mi pričali.

Neko vrijeme stanovali smo u zgradi bivše Hrvatske gimnazije na Fiumari. Sa prozora sam gledao kako D’Annunzijevi legionari dižu most u zrak 24.XII. 1920. godine, kako arditi pale naše jedrenjake u Mrtvom kanalu, gledao povorku crnokošuljaša koji su po tlu vukli hrvatsku zastavu te gazili i pljuvali po istoj. Jednog dana došavši pred školu (pučka škola kod tržnice) ugledalo smo dičnog direktora Prestinija kako nasred ulice sjedi u svojoj fotelji vezan konopom, a talijanska soldateska baca naše klupe kroz prozor…

Iznimno ću pisati o slučaju koji nisam izravno vidio, ali posljedice jesam. Talijanski okupatori harali su Trsatom, pljačkali i uništavali našu imovinu. Jednog jutra proširila se vijest našom ulicom, Lujzinskom cestom, a stanovao sam blizu Banskih vrata, o događaju na Trsatu. D’Annunzijevi arditi provalili su u frankopansku kulu na Trsatu i otuđili jedan od dva velika brončana zmaja koja su krasila ulaz u kapelicu Mir Junaka. Pljačkaši su kip zmaja digli s postolja, omotali vrećama i konopom željeli spustiti plijen na Lujzinsku cestu. Vez je popustio i ukradeni zmaj pretvorio se u krhotine* pa krađa nije uspjela.

Toga dana cijela moja ulica Lujzinska (sada Račkoga), a ja kao pučkoškolac s roditeljima išli smo hotimično u šetnju prema Orehovici da na makadamskoj cesti promatramo i skupljamo krhotine uništenog trsatskog zmaja.
Mnogima je ovaj događaj nepoznat jer on se dogodio prije osamdeset i sedam godina na našem lijepom starom Trsatu, koji je danas postao omiljeno sastajalište cijeloga grada i okolice. Trsat je vidno napredovao, a kada se središte još pretvori u pješačku zonu od Vidikovca (Boulevard) do Dvorane mladosti, naš će stari i dragi Trsat još više procvasti.

 

Autor: Maks Peč

*Podatak o krađi zmaja što ga iznosi svojom crticom iz povijesti naš najstariji tadašnji novinar (u vrijeme pisanja članka imao je 96 godina, a doživio je 102 godine) odgovaraju činjenici, jer se nedavno, pri sanaciji unutarnjeg dijela kule i zidina sjevernog dijela kaštela, pronašao drugi zmaj u krhotinama (korpus) i nešto manjih dijelova, koji su 2013. godine restaurirani i vraćeni na svoje originalno postolje ispred mauzoleja Lavala Nugenta).

O povratku zmajeva na Trsat: http://croinfo.net/forum/index.php?topic=1148.0

a9f2b9ada5ae6a05fb67c10468099b5d_gallery_l

(Članak objavljen u časopisu Tarsatika, broj 15 – lipanj 2007)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s