Da se ne pozabi…

Nedavni telefonski poziv našeg Trsaćanina, gospodina Petra Benčana, bio je za mene kao urednika glasila “Tarsatika”, ali i dugogodišnjeg restauratora starina veliko osvježenje. Slušajući ga kako napamet izgovara tekst uklesan u kamenu stijenu, a koji govori o čovjeku graditelju ceste koja vodi u sam centar Trsata, iznenadio te sam prihvatio poziv i već sutradan sastali smo se na vrhu Trsatskih stuba, kod vidikovca Bančići.

Stalno sam razmišljao svih ovih proteklih godina – započeo je sugovornik riječima – zna li tko, osim mene za to mjesto ili ne? – pokazavši potporni kamen uz rub ceste. Tekst ovog natpisa sam upamtio još kao dječak, dok još nije bio prekriven prašinom. I danas znam mjegov sadržaj. Ne bi mi bilo svejedno da to padne u zaborav. Slova su uklesana u tu stijenu sigurno prije 100 i više godina. Gotovo svakodnevno spuštajući se niz ulicu i stepenice koje vode u grad, znao bih zastati i pročitati poruku pa čak i dodirnuti rukom kamenu stijenu na kojoj stoji:

Z BOŽJUN POMOĆI JE SAGRADIL
OVU CESTU PROTO
IVAN FRANIĆ IZ SELAC. 18.

Slabo su se pred mojim očima vidjela isklesana slova i sadržaj, dakako, i godina izrade te sam nakon nekoliko dana očistio sloj prašine i izvadio negativ teksta. I zaista, iskrsle su riječi koje je g. Benčan meni predočio, a koje ovom prigodom iznosim u javnost. Koliko god bili upoznati ili neupoznati s našom bližom i dajljom poviješću, u ovom slučaju Grada Trsata, dobro je da postoje ljudi koji su s nekakvom posebnom ljubavlju upamtili određene detalje u krugu svog obitavališta, smatrajući ih uvijek važnim i zanimljivim. Svako ovakvo malo, nazovimo ga otkriće, dobro je došlo svima nama pa ovom prigodom pozivam i druge mještane, a i one koji to nisu, a misle da imaju što otkriti, neka nam se jave. Svaki je nalaz bitan i ne manje važan. On je dokaz naše prisutnosti, ljudskog uma i ruku na ovim prostorima. Ovaj detalj daje poticaja i drugim ljudima, bez obzira koliko smo danas uglavnom okrenuti sebi, nažalost. Pojedinačna i kolektivna memorija značajne su za naš opstanak i kulturu za koju se stoljećima borimo, dokazujući svaki put iznova koliko smo vrijednosti baštinili od svojih predaka.

Autor: Zvonimir Kamenar

Na slikama:

Sadreni odljevak zapisa u kamenu – Z. Kamenar
Petar Benćan stoji ispred kamenog zapisa – fotografija Z. Kamenar

(Članak objavljen u časopisu Tarsatika, broj 23 – srpanj 2011)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s